• Home
  • Blog
  • De rol van de advocaat tijdens de echtscheiding

De rol van de advocaat tijdens de echtscheiding

Wanneer twee mensen uit elkaar gaan, is dat meestal een emotionele periode. Wanneer die twee mensen dan bovendien samen kinderen hebben, een huis gekocht hebben en wanneer de financiën gedeeld worden, dan wordt het ook praktisch en juridisch een ingewikkelde zaak. In Nederland is men verplicht een advocaat in te schakelen voor een echtscheiding. De advocaat is immers de enige partij die het scheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Dit is een lijst met de afspraken die onderling gemaakt werden. Daar staat dus in hoe de bezittingen verdeeld zullen worden en hoe de zorg voor de kinderen georganiseerd zal worden.

Om het scheidingsconvenant op te stellen, heb je geen advocaat nodig. Als je als vrienden uit elkaar gaat, dan is het misschien mogelijk om gewoon met zijn tweetjes aan tafel te zitten en samen de regels op te stellen. Als het wat moeilijker gaat, kan je ook een bemiddelaar inschakelen. Dat is iemand die mensen helpt om de praktische zaken te beslissen en ervoor te zorgen dat geen van beide partijen benadeeld wordt.

In sommige gevallen is het nodig om van in het begin een advocaat in te schakelen. Een goede advocaat kan het onderhandelen in goede banen leiden en ervoor zorgen dat zijn of haar cliënt er met een goede deal vanaf komt. Een advocaat is uiteraard niet gratis, maar in sommige gevallen, wanneer het om veel geld gaat, is een advocaat de beste oplossing. Geld haalt niet bepaald het beste naar boven in de mens. Bovendien heeft jouw advocaat dan enkel contact met de advocaat van je partner, dus hoeven jullie elkaar niet meer heel de tijd te zien. Bij sommige stukgelopen huwelijken is dat de beste oplossing. Als de relatie zo giftig geworden is dat er enkel nog gevochten wordt, is een advocaat als buffer een dure, maar effectieve oplossing.

Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *