• Home
 • Blog
 • De Kracht van Vooruitdenken en Zelfbeschikking

De Kracht van Vooruitdenken en Zelfbeschikking

Het leven is vol onzekerheden en onvoorziene gebeurtenissen. Niemand kan met absolute zekerheid voorspellen wat de toekomst zal brengen. Om die reden is een levenstestament opstellen een verstandige stap voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand. In dit artikel zullen we verkennen wat een levenstestament is, waarom het belangrijk is, hoe je er een kunt opstellen en welke elementen het zou moeten bevatten.

 

Wat is een Levenstestament?

Een levenstestament is een juridisch document waarin iemand zijn of haar wensen, voorkeuren en instructies vastlegt met betrekking tot medische zorg, financiële zaken en persoonlijke zaken voor het geval ze niet meer in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Het verschilt van een gewoon testament, dat de verdeling van bezittingen na overlijden regelt, omdat een levenstestament betrekking heeft op zaken die tijdens het leven van de persoon spelen.

 

Waarom is het Belangrijk?

Het opstellen van een levenstestament biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Zelfbeschikking: Met een levenstestament behoud je de controle over je eigen leven, zelfs als je niet in staat bent om te communiceren of beslissingen te nemen. Dit zorgt ervoor dat jouw wensen worden gerespecteerd.
 • Voorkomen van Conflicten: Het kan familieconflicten voorkomen door duidelijke instructies achter te laten over medische behandelingen en financiële zaken. Dit kan helpen om onenigheid onder familieleden te verminderen.
 • Bescherming van Bezittingen: Een levenstestament kan helpen bij het beschermen van jouw financiële belangen door een gemachtigde aan te wijzen om jouw financiële zaken te beheren als je niet in staat bent om dat zelf te doen.
 • Medische Zorg: Je kunt je wensen met betrekking tot medische behandelingen en levensverlengende maatregelen vastleggen, zodat artsen en familieleden op de hoogte zijn van jouw voorkeuren.

 

Hoe Stel je een Levenstestament Op?

Het opstellen van een levenstestament kan een complex proces lijken, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 • Overweeg je Wensen: Denk na over wat je belangrijk vindt met betrekking tot medische behandelingen, financiële zaken en persoonlijke zaken. Welke waarden en voorkeuren wil je vastleggen?
 • Zoek Juridisch Advies: Het is verstandig om juridisch advies in te winnen bij een notaris of advocaat die gespecialiseerd is in estate planning. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een juridisch geldig document.
 • Kies een Gevolmachtigde: Wijs een betrouwbare persoon aan als jouw gemachtigde om beslissingen namens jou te nemen. Dit kan een familielid, vriend of professionele bewindvoerder zijn.
 • Stel het Document Op: Samen met je notaris of advocaat kun je het levenstestament opstellen, waarin je jouw wensen en instructies duidelijk en gedetailleerd vastlegt.
 • Getuigen en Ondertekenen: Het levenstestament moet worden ondertekend in aanwezigheid van getuigen en mogelijk ook in aanwezigheid van een notaris, afhankelijk van de wetgeving in jouw land of regio.
 • Distributie en Registratie: Zorg ervoor dat kopieën van het levenstestament naar relevante personen, zoals je gemachtigde en huisarts, worden gestuurd en dat het document wordt geregistreerd bij de juiste instanties indien vereist.

 

Wat Moet een Levenstestament Bevatten?

Een levenstestament kan verschillende elementen bevatten, afhankelijk van jouw specifieke situatie en wensen. Enkele belangrijke overwegingen zijn onder andere:

 • Medische Instructies: Jouw voorkeuren met betrekking tot medische behandelingen, orgaandonatie, en levensverlengende maatregelen.
 • Financiële Zaken: Instructies voor jouw gemachtigde met betrekking tot het beheren van jouw financiën, inclusief toegang tot bankrekeningen en investeringen.
 • Persoonlijke Zaken: Je kunt ook persoonlijke zaken regelen, zoals de zorg voor huisdieren, de verkoop van eigendommen, of het beheer van digitale accounts en sociale media.
 • Tijdsduur van de Volmacht: Bepaal hoelang de volmacht geldig is en onder welke omstandigheden deze kan worden ingetrokken.

Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *